Yaşam

HAMİLELİK SÜRECİNDE DEPRESYON

HAMİLELİK SÜRECİ

           Hamilelik sürecinde depresyon çok sık rastlanan bir psikolojik rahatsızlıktır. Hamile bayanlar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde hamile bayanların yaklaşıkile %36 gibi yüksek oranlarda depresyon rahatsızlığına yakalandığı tespit edilmiştir. Fakat hamilelikten önce depresyon rahatsızlığı bulunan bazı bayanların, hamilelik süresi boyunca depresyon rahatsızlığını geçirmediği veya depresyonun şiddetinin azalma gösterdiği yapılan araştırmalar neticesinde tespit edilmiştir. Zaten yapılan araştırmalar, hamile kalmadan önce kronik psikolojik rahatsızlık yaşayan bayanların, hamilelik sürecinde belirli oranda iyileştiğini göstermiştir. Mesela hamile kalmadan önce şizofren olan bir bayan, hamile kaldıktan sonra iyileşme belirtileri gösterebilmektedir. Bunda da bebeğin, hamile bayanın yaşamına kattığı yeni umutların etkisinin büyük olduğu düşünülmektedir.

HAMİLELİK SÜRECİNDE DEPRESYON

Hamilelik sürecinde yaşanan depresyonun hem annenin hem de bebeğin sağlığını aşırı derecede olumsuz yönde etkilediği düşünülürse, depresyonun ne denli ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğu ve tedbir alınması gerektiği daha iyi anlaşılır. Hamilelik sürecinde bayanda meydana gelebilecek depresyonlar genetik olabileceği gibi biyolojik, hormonal, psikolojik ve sosyal çevre gibi etkenlerden de kaynaklanabilir. Hamilelik sürecinde meydana gelen depresyonel rahatsızlıkların sonuçları çok ağır olabilmektedir. Örneğin gebelik sürecinde geçirilen depresyon sonucunda düşük doğum olabileceği gibi hamileliğin haftasına göre bebek daha küçük olabilir, cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir veya doğum normalden daha zor geçebilir.

Hamilelik sürecinde yaşanan depresyon rahatsızlığı çok ciddi bir rahatsızlıktır ve mutlaka psikiyatrik denetim altına alınması gerekmektedir. Kesinlikle ihmale gelmeyecek bir rahatsızlıktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu