Hamilelik

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı İğnesi ne Zaman Yapılır?

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı İğnesi ne Zaman Yapılır? Bebek sağlığında dikkat edilecek sorunlardan birisi olan kan uyuşmazlığı yaşandığı taktirde ciddi sorunlara yol açar bu nedenle hamilelik sürecinde mutlaka kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı İğnesi ne Zaman Yapılır? Kan uyuşmazlığı anne adayının kan grubunun negatif olması baba adayının kan gurubunun pozitif olması veya tam tersi bir durum söz konusu olması durumunda ortaya çıkan bir sorundur.

Bu durum bazı bebekler için bir sorun yaratmasa da anne karnındaki bebeğin kan grubunun baba adayının kan grubu ile farklıysa bu nedenle anne ile karnındaki bebek arasında bir uyuşmazlık sorunu oluşabilir aynı zamanda bir etkileşim de gelişebilir. Bu süreçte annenin vücudu da savunma mekanizmasını harekete geçirecektir.

Burada bebeğin, anneden farklı olan kırmızı kan hücreleri annenin vücut mekanizması tarafından yabancı bir madde olarak algılandığı için kan uyuşmazlığı oluşur.

Hamilelikte kan uyuşmazlığı sorunu her evli çift tarafından merak edilen bir konu olup detayları fazla bilinmediği için pek önemsenmemektedir. Burada anne adayının kan grubu negatif bir değerse bunun yanı sıra baba adayının da kan grubu pozitif bir değerse bu nedenle kan uyuşmazlığı sorunu ortaya çıkar.

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığının Bebek Üzerindeki Etkileri

Eğer anne ve bebek arasında bir kan uyuşmazlığı sorunu oluşursa aynı zamanda bu kan belli bir nedenden dolayı birbirine karışırsa bu durum bebek için bazı riskler meydana getirebilir özellikle annenin bedeni bu kanı yabancı madde olarak algıladığı için annenin vücudu bebeğin kan hücrelerine karşı antikor üretmektedir.

Burada belirlenen antikorlar plasenta aracılığıyla bebeğe geçer ve kan hücrelerine hızlı bir şekilde bağlanır. Kan hücresiyle oluşan bu antikorlar karaciğer gibi organlarından geçemediği için kan hücresi yıkımı oluşur. Bu nedenle bebek gün geçtikçe kansız kalarak vücut boşluklarında su dolarak bebeğin anne karnında ölümü gerçekleşebilir.

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı İğnesi ne Zaman Yapılır?

Eğer anne ile baba arasında bir kan uyuşmazlığı tespit edilirse kan uyuşmazlığı iğnesi hamileliğin 28. Haftada yapılır. İkinci kan uyuşmazlık iğnesi ise hamilelikten sonra 72. Saat diliminde yapılmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu