Eğitim & Kurs

Pomodoro Tekniği İle Verimli Ders Çalışmanın Yolları

Pomodoro Tekniği İle Verimli Ders Çalışmanın Yolları nelerdir? Bir tür zaman yönetim tekniği olan pomodoro tekniği verimli ders çalışma yöntemleri olarak da ifade edilir.

Pomodoro Tekniği İle Verimli Ders Çalışmanın Yolları nelerdir? Pomodoro tekniği 1980 yılında geliştirilmiş olup çalışma aralıkları hakimdir ve bunlar birbirinden kısa molalar ile ayrılır. Tekniğe göre ideal çalışma süresi 25 dakika olup beş dakika kısa mola verilir. Yüksek dikkat ve odaklanma gerektiren işlerde işi bitirmeye yardımcı olan bu teknik dikkatin hep taze kalması üzerine kuruludur. Bu nedenle günlük yaşamda pek çok alanda pomodoro tekniği uygulaması görülebilir. Maksimum odaklanma sağlayan teknikte zihinsel yorgunluk genellikle daha az olur. Bu sayede üretkenliği artırmak ve daha verimi çalışmak mümkün hale gelir. Burada önemli olan nokta tekniğin eksiksiz ve doğru şekilde uygulanmasıdır.

Pomodoro Tekniği İle Nasıl Ders Çalışılır?

Pomodoro tekniği ile ders çalışmak için planlı ve programlı şekilde ilerlemek gerekir. İlk olarak hedefler belirlenir ve buna özel bir çalışma programı planlanır. Her bir çalışma programı 25 dakika olarak ayarlanır ve ardından beş dakika mola verilir. Eğer yapılmak istenen bir şey varsa bu mutlaka mola zamanına ertelenmeli, çalışma zamanından alınmamalıdır. Mola verildiğinde zihnin tazelenmesine önem verilmelidir.

Mola bittikten sonra döngü tekrar devam etmelidir. Çalışma ve mola şeklinde devam eden döngüde performans her zaman yüksek olacaktır. Bu şekilde dört zaman dilimi geçirildikten sonra uzun mola aşamasına geçilir. Bu molanın süresi genellikle 15 ile 20 dakika arasında olur. Burada esneklik payı mevcuttur. Önemli olan nokta çalışma sürecinde verimliliği yüksek tutmaktır. Tüm çalışma ve mola döngüleri bitirildikten sonra geri dönüp bakılır ve neler yapıldığı analiz edilir.

Pomodoro Tekniğinin Faydaları Nelerdir?

Pomodoro tekniğinin faydaları arasında zaman kontrolü ve verimlilik ilk sırada yer alır. Hedefler ve planlar için uygun olan bu döngü motivasyonun ve üretkenliğin artmasını destekler. Burada önemli olan nokta başlangıç aşamasında hedef belirlemesinin doğru şekilde yapılmasıdır. Teknik süresince zaman kısıtı olduğundan daha kısa sürede daha yüksek motivasyon sağlama olasılığı yüksektir. Böylece çalışılan dersler daha verimli hale gelir.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu