Yaşam

 Multiple Skleroz Hastalığının Tedavisi Var mıdır? 

 Multiple Skleroz

Günümüzde multiple skleroz hastalığının tedavisi yoktur. Fakat hastalıkdan dolayı oluşan şikayetleri en aza indirmek için tedaviler uygulanmaktadır. Oluşan atakları engellemek amacıyla megadoz kortizon 5-7 gün süreyle serum içerisinde verilmektedir.

 Multiple Skleroz Hastalığının Tedavisi Var mıdır?

Tedavi sırasında tuz ve şeker kontrollü bir diyet listesi uygulanır. Kısa süreli tedavide pek yan etki görülmemektedir. Kan şekeri yüksek olanlar, şeker hastaları, midesinde ülser olanlar ve yüksek tansiyonlu hastalarda dikkatli olunmalı ve doktor tarafından gerekli tedbirler alınmalıdır. Tedavi ile hasta ataktan hızlı bir şekilde çıkabilir, fakat bazı ataklar tedaviye cevap veremeyebilir. MS hastalığının kesin teşhisi konulduktan sonra en az 2 yıl süren bir tedavi uygulanır. Bu tedavi hastalığın ilerlemesini bir miktar durdurabilmektedir. Beta interferonlar, glatirametar asetat gibi ilaçlar birinci basamak tedavilerdir. Buna rağmen atak geçiren hastalara ise natalizumab uygulanır. Myelin anagogları, kemoterapik ajanlar ve kas gevşetici gibi ilaçlar kullanılmaktadır.

 

   Multiple Skleroz hastalığında Fizyoterapi ve Sporun Önemi Nedir?

Multiple Skleroz hastalığında Fizyoterapi ve Sporun Önemi Nedir?

Multiple skleroz hastalığına sahip bireylerde egzersiz programları ve kasların çalıştırılması akut atak döneminde oluşan problemlerin ortadan kalkmasına, kas spazmlarının giderilmesine önemli derecede katkı sağlar. Ayrıca hastanın yapılan egzersizler ve fizyoterapiler sayesinde kendine olan güveni artar. Oluşan halsizlik ve yorgunluk hissinin azaltılmasını sağlar. Moral ve motivasyonu sağlar. Kas tonusu ve esnekliği artırarak bireyin gücünün artmasına yardımcı olur. Bu yüzden multiple skleroz hastalığında fizyoterapi ve sporun önemi büyüktür.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu