Anne-Çocuk

Bebeklerde Dışkı Dokusu Nasıl Olmalı, Nelere Dikkat Edilmeli

Bebeklerde Dışkı Dokusu Nasıl Olmalı, Nelere Dikkat Edilmeli? Anneler, bebeklerinin dışkı dokusunu yakından takip etmek zorundadırlar. Zira dışkı, bebeğin genel durumu hakkında bilgi vermektedir.

Bebeklerde Dışkı Dokusu Nasıl Olmalı, Nelere Dikkat Edilmeli? Dışkının doku kombinasyonu ile rengi, bebeğin sağlığı hakkında çok şey ifade etmektedir. Özellikle renk ile birlikte bakılması gereken belirtiler, tek başına bir şey ifade etmeyen dışkıya anlam katmaktadır. Bebeklerin her ay ve yaşam döngüsünde farklı kıvamlarda dışkıları gözlemlenmektedir.

Yeni Doğan Bebeklerde Dışkı Kıvamı

Yeni doğan bir bebeğin dışkı kıvamı hem katranlı hem de kalın özellik göstermektedir. Bu durum, yeni doğan bebek için gayet normal olarak görülmektedir. Zira yeni doğan bebeklerin dışkıları, yaşamlarının daha ilk birkaç gününden sonra değişkenlik yaşamaktadır. Doğum sonrası anneleri endişelendiren, birkaç gün içerisinde daha sarı ve gevşek bir dışkı yaşamalarıdır. Bunun en büyük işareti de, bebeğin yeterli derecede anne sütü ile beslenemediğini ifade etmektedir. Bu durumda doktora da başvurmak, tavsiyeler arasında yer bulmaktadır.

Sadece anne sütü ile beslenen bebekler, dışkılarının içinde tohum gibi maddeler çıkarabilmektedir. Bu durum, bebeğin ishal olduğu manası taşımamaktadır. Gayet normal olarak görünen bu durum karşısında ebeveynlerin endişeye kapılmaması da istenmektedir. Ek gıda ile beslenen bebeklerde dışkı kıvamı ya sarı ya kahverengi ya da yeşil renkte olmaktadır. Özellikle böyle beslenen bebeklerin dışkı kıvamları katı olma eğilimi göstermektedir. Şayet bebekler dışkı yapma esnasında bağırsak hareketlerinde bir zorlanma yaşamakta iseler ve bu sık olarak görülmekte ise, dışkının da sert özellik içermesi, kabızlık belirtileri arasında yer almaktadır.

Katı Gıdalar Bebekte Normal İnsan Dışkısı Etkisi Yapmakta

Bebeklerin yiyecek halkasına katı özellikle yiyeceklerin eklenmesi, dışkılarını yetişkin insanların normal dışkıları gibi olmaya başlaması şeklinde gözlemlenmektedir. Bu durum da, zaman zaman çocuğun bağırsak hareketliliğinin zayıflamasına yahut ta hızlanmasına neden olabilmektedir. Kendini de ishal ya da kabızlık olarak gösterebilmektedir. Dışkının son derece sert bir özellik göstermesi ve çıkması esnasında bebeği fazlası ile zorlanması ve koyu kahverengi renk içermesi, kabızlığın en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Bazen de çakıl taşı gibi özellik gösterebilen kabızlık, ilk anda yapılan müdahale ile önlene bilmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu