Kariyer Planlaması Anahtarları
Çağımızda sıkça duyduğumuz kariyer planlaması artık birçok kişi için önem arz etmeye başladı. Kariyer planlaması anahtarları ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir. Kişinin sahip olduğu kişisel yetkinlikler (beceri, bilgi, tecrübe), değerler, hedefler ve son olarak piyasa gerçeklikleri Kariyer planlaması anahtarlarıdır. Özellikle piyasa gerçeklikleri alanının çok geniş bir alan ifade ettiğini bilmek gerekir. Bunlar sosyal kültürel farkındalık, sosyal sorumluluk alabilme, takım çalışması, yaratıcılık ve inovasyon, liderlik, iletişim becerisini kullanabilme, yaşam boyu öğrenme, eleştirel düşünce, problem çözebilme yetisinin olması, analitik zekâ olarak belirtilir.
Kariyer basamakları
Kariyer basamakları Phoneix Üniversitesi ‘nin yaptığı araştırmanın sonucunda basamakları atlama ile ilgili 10 tane yetkinlik bulunduğunu ortaya koymuştur. Bunlar:
- Girişimcilik
- Dünya vatandaşlığı
- Analiz, sentez bilgiye erişim
- İnovasyon(Yenilik)
- Verimlilik ve hesap verilebilirlik
- Uyum yeteneği
- İletişim
- İşbirliği
- Analitik düşünce
- Liderlik
Unutulmaması gerekir her şey diplomadan ibaret değildir. Diploma aldığınız öğretim seviyenizi gösterir. Ancak kişisel gelişimin yeterli bir şekilde tamamlanmadığı sürece her zaman bir yön eksik kalır. Diploma işe girmenin bir anahtarıdır. Ancak işe başladıktan sonra iş yaşamının gerekliliklerini var edebilmek için kişisel gelişim seviyenizi artırmanız gerekir. İşe başladım deyip eğitiminize son vermeniz bir süre sonra iş yaşantınızın sonlanmasına sebep olabilir. İster lise, ister üniversite veya iş yaşamınızda sürekli olarak gelişiminiz de farkındalık yaratacak eğitim programlarına katılmanız sizin işte vazgeçilmezlerin arasında var olmanızı sağlayacaktır.