Hamilelik

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları ve Nedenleri

Tekrarlayan gebelik kaybı, gebeliğin ilk üç ayında en az iki kez ortaya çıkan ve kendiliğinden oluşan düşüklerdir. Çiftlerin yaklaşık %2’sinde tekrarlayan gebelik kayıpları görülmektedir.

Her döllenme gebelikle sonuçlanmaz. Bazı durumlarda anne adayı gebe olduğunu bile anlamadan, adet kanaması ile düşük yapabilirler. Buna tıp dilinde ‘’kimyasal gebelik’’ denir ve ancak gebelik testleri sonucunda fark edilen bir durumdur.

Tekrarlayan gebelik kayıpları, özel olarak araştırılması gereken bir sorun olup, farklı nedenler kaynaklı olarak gerçekleşebilir.

Tekrarlayan Gebelik Kaybının Sebepleri

Tekrarlayan gebelik kaybının sebepleri  farklı olabilir.

  • Rahimde mevcut olan yapısal bozukluklar ve rahim ağzı yetersizliği,
  • Hormonal ve kromozomal bozukluklar,
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları ve enfeksiyonlar,
  • Çevresel etkenler olarak sıralanabilir.

İki Düşükten Sonra Mutlaka Araştırma Yapılmalıdır?

Gebelik kaybı, 20. Haftadan önce gebeliği son bulma durumudur. Bu gebelik kaybı, ard arda iki kez olursa, araştırmalara başlanılarak öncelikle sebebinin tespit edilmesi sağlanmalıdır. Bu yüzden fiziksel muayene ve detaylı hasta öyküsü ile birlikte jinekolog tarafından ayrıntılı testler istenir. Çok fazla sayıda yapılan testler ile hormonlardan, kromozom incelenmesine kadar çok farklı etkenler araştırılarak; elde edilen verilere göre uygun tedavi yöntemine başlanılır.

Kayıptan sonra fetüs üzerinde genetik ve patolojik inceleme yapılmalı; genetik mutasyon, pıhtılaşma testleri ve yeni bir uygulama olan trombofili testleri uygulanmalıdır.

Testler sonucunda anne ve babada görülen kromozom anormallikleri tespit edilirse; fetüste de aynı sorunun olup olmadığının tespit edilmesi için anneye amniyosentez uygulanmalıdır. Böylece plasentadan örnek alınarak; göbek kordonundan kan alınması gibi işlemler yapılarak detaylı bir sonuç elde edilebilir.

Düzenli Takip İle Düşük Riski Engellenebilir

Saptanılan anormalliklerin bazıları, kadın hamile kalmadan önce kullanılan ilaçlar ve hamilelik döneminde kullanılan ilaçlar sayesinde engellenebiliyor. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, yeni gebelikte hastayı takip düzeni değiştirilerek; normal gebe takibinden farklı bir takip süreci planlanarak tekrarlayan gebelik kaybı engellenmeye çalışılıyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu